Pokličite nas
051 205 151

Naravne znamenitosti

Izvir Tolminke

13925132_m V kolikor dopustujete v naših krajih, potem si morate vzeti čas in si ogledati tudi izvir Tolminke, ki spada med največje kraške vode v Sloveniji. Slednja izvira na več mestih ob vznožju gore Osojnice, njeni izviri pa veljajo za ene najbolj pomembnih izvirov v alpskem krasu. Čudovit prizor izvirov, ki se pojavijo izpod skalovja, katero prekriva ledeniško gradivo nekdanjega ledenika, je nekaj kar nikogar ne bo pustilo hladnega. Ob visokih vodah, pa se izviri pojavijo nad planinsko potjo na Planino pod Osojnico. Ogled izvirov Tolminke, naj bo na „must have“ seznamu vaših dogodivščin.

Tolminska korita

35110090_m Najnižja vstopna točka Triglavski narodni park in hkrati ena izmed najlepših naokoli, so zagotovo Tolminska korita, ki potekajo skozi korita Zadlaščice in Tolminke. V Tolminskih koritih, vsakega obiskovalca navduši čudovita pokrajina. Medvedova glava (zagozdena skala), 60m visok, razpet Hudičev most nad reko Tolminko in Dantejeva jama so samo nekatere izmed zanimivosti v koritih, ki poskrbijo za nepozaben izlet.

Koseška korita

Izjemen rezultat delovanja narave, so zagotovo Koseška korita, ki so globoka do 60m, divja in težje dostopna. Nahajajo se pod Kosečem, pot se prične v vasi Koseč pri Drežnici. Na poti do Koseških korit, si lahko med drugim, ogledate tudi cerkvico sv. Justa, potok Sopotnik s slapovi in ostale znamenitosti, ki vas bodo preprosto navdušile.

Kamnita goba

Mnoge radovedne poglede pritegne kamnita goba, ki se nahaja pod vasjo Krn in sodi med najlepše geomorfološke pojave te vrste v Sloveniji. Beseda kroži, da naj bi si v preteklosti vodno božanstvo vodešcu izbralo kamnito gobo pod Krnom. Vodešc naj bi bil zaščitnih vseh rojenih ob mlaju in kadarkoli so omenjeni potrebovali pomoč, so morali ob zori k kamniti gobi, vanjo vreči tri kamne in izreči želje. Že sama zgodba je zanimiva, ali je resnična pa kdo ve? Naj bo ta skrivnostnost povod za ogled kamnite gobe – ne bo vam žal!

Rutarska lipa

Ena najbolj mogočnih dreves v državi, staro lipo z obsegom več kot 8 m, najdete v gorski vasi Rut, ki se nahaja nad Baško grapo in se uvršča med ene najlepših in najbolj idiličnih gorskih vasic, ki se soncu predajajo na terasah, visoko nad dolinami rek Soče, Bače ali Idrijce.

Slap Kozjak

32343797_m Slap Kozjak, se v vsej svoji veličini, bohoti v iztočnem ustju potoka Kozjaka. Slap je izdolbel podzemeljsko dvorano v kateri se v poletnih mesecih lahko prijetno hladite. Najbolj slikovit slovenski slap se nahaja nedaleč od Kobarida, do njega pa poteka sprehajalna pot, ki se vije nad strugo Soče. Vsekakor vreden ogleda!

»Čez most po modrost in na most po krepkost«

Ko se enkrat nahajate na Tolminskem, si vsekakor morate ogledat znamenit Most na Soči, ki predstavlja srce Soške doline. Najbolj znamenito v Mostu na Soči je zagotovo jezero, katero je pogosto tudi prizorišče prostih skokov, lahko pa dan preživite v etnološkem muzeju, na sprehodu ob Soči ali okoliških vaseh ali pa se ustavite samo na okusno kosilo.

Soča - smaragdna lepotica

48449864_m Soča je naziv smaragdna lepotica, dobila zaradi smaragdne barva, ki ponazarja prebujenje življenja in obnavljanja. Prozorno zelena svetloba, čistost, mir in osvežitev so tiste asociacije, ki jih dobimo, ko pomislimo na to prečudovito reko. Reka Soča je vsekakor mesto, kjer bo vsak obiskovalec našel svoj notranji mir, se sprostil in predvsem užival v naravnih lepotah, ki jih nudi. “Krasna si, bistra hči planin, brdka v prirodni si lepoti”, je stavek, ki ga je v svoji pesmi uporabil pesnik Simon Gregorčič in ta drži kot pribit.

Reka Nadiža

Reka turkizno modre barve in hudourniškega značaja, je ena najbolj toplih in najbolj čistih rek na sončni strani Alp. Nadiža je raj tako za kopalce, kot tudi za ribiče, saj v njej kraljujejo postrvi, šarenke in lipani. Ker se je v zadnjem letu izrazito razvil kopališki turizem, so v neposredni bližini reke uredili tudi parkirišča. Že iz preteklosti pa so se ohranile govorice, da ima Nadiža zdravilno moč, zaradi česar je še toliko bolj priljubljena med kopalci.

Baška grapa

Baška grapa je 30 km dolga dolina reke Bače, ki se natančneje nahaja med reko Idrijco in Petrovim Brdom. Dih jemajoča grapa je vrezana med vrhove alpskega roba, vrhovi nad Baško grapo pa so pravi raj za pohodnike, gorske tekače, pa tudi ljubitelje gorskega cvetja in botanike. V grapi je mogoče najti več sakralnih spomenikov, posebna znamenitost grape pa je železnica iz leta 1906. Na tem območju se nahaja tudi najdebelejše drevo v Sloveniji, to je lipa v Rutu, ki v obseg meri kar 8 metrov. Naravna znamenitost v tej dolini, nad katero se še posebej navdušujejo obiskovalci, pa je prečudovit slap Sopota, ki v višino meri kar 66 metrov.

Energijske poti v dolini Soče in Tolminke

Ob reki Soči, potekajo številne poti z energijskimi točkami in vodnimi izviri ob katerih se boste lahko povezali z energijo narave, napili zdravilne studenčnice in na ta način uravnali vaše energijsko polje. Možni tudi vodeni sprehodi po omenjenih poteh.

Kobariška zgodovinska pot

43138444_m Kobariška zgodovinska pot je skoraj obvezna “tura” za vse obiskovalce, saj povezuje zgodovinske spomenike z naravnimi znamenitostmi:
  • Kobariški muzej,
  • Italijanska kostnica,
  • Tonocov grad,
  • ostaline I. svetovne vojne,
  • Napoleonov most
  • Muzej sirarstva Od planine do Planike
  • Soča,
  • slap Kozjak
Pot, skupaj z ogledi, traja približno 3 ure, dolga pa je 5 kilometrov. Na tej poti se boste vrnili v preteklost vse od antičnih časov, do 1. vojne ter dobro pretegnili vse ude. Na pot se lahko podate sami, ali pa si organizirate voden ogled z vodnikom.