Pokličite nas
051 205 151

Kulturno zgodovinske znamenitosti v okolici

Poleg naravnih znamenitosti, se lahko dolina reke Soče, pohvali tudi s številnimi kulturno - zgodovinskimi znamenitostmi, ki se nahajajo na tem območju.

Javorca – spominska cerkev Svetega Duha

65217508_m Javorca je bila leta 2007 označena kot najlepši spomenik iz 1.svetovne vojne na ozemlju Slovenije, prav tako pa se je uvrstila med zgodovinske spomenike, kateri nosijo znak evropske kulturne dediščine.  V Javorci, pa se visoko nad strugo reke Tolminke dviga impresivno in mogočno leseno svetišče – spominska cerkev Svetega Duha, katera je postavljena v spomin padlim avstro-ogrskim branilcem soške fronte.  Javorca predstavlja tudi eno izmed postojank na znameniti zgodovinski poti miru.

Vsekakor vredno ogleda, saj bo navdušilo tudi tiste, ki jim sicer zgodovinski objekti niso tako zanimivi!

Tolminski muzej

Ste vedeli, da se tolminsko območje ponaša z bogato kulturno-zgodovinsko, etnološko in arheološko dediščino? Na tem območju je mogoče najti kar nekaj znamenitosti, ki slikovito prikazujejo tamkajšnje življenje v preteklosti.

Med drugim, turiste vedno znova navduši Tolminski muzej, ki je bil prvotno za javnost odprt leta 1951 z namenom, da ohranja in predstavlja bogato zapuščino. Kasneje je bil priključen Goriškemu muzeju, pod okriljem katerega je deloval več kot 40 let. Danes pa se Tolminski muzej ponaša s statusom samostojnega javnega zavoda, kateri deluje na območju občine Kobarid, Bovec in Tolmin. Nahaja se v mogočni Coroninijevi graščini sredi Tolmina, skrbi pa za več zunanjih zbirk in strokovno pokriva področja etnologije, zgodovine, arheologije in umetnostne zgodovine.

Tolminski muzej je resnično muzej z veliko začetnico!

Vojaško pokopališče

69138542_m Zakaj je vojaško pokopališče vredno ogleda? Zato, ker vas bodo poleg omenjenega, navdušile tudi nekatere znamenitosti na poti. Kot prvo naj izpostavimo monumentalno stopnišče, ki je danes prava redkost in vas vodi do spominske cerkve Javorca nad planino Polog. Pot do planine Polog krasijo bunkerji iz 1. svetovne vojne, od tam pa se nadaljuje pot do planine pod Osojnico, kjer si lahko ogledate tudi izvir Tolminke. Samo vojaško pokopališče se nahaja na planini Polog in spada med memorialno dediščino. Gre za opuščeno vojaško pokopališče iz prve svetovne vojne, z močnim sporočilom. Vojaki so bili v 30. letih 20. stoletja prekopani na pokopališče v Loče pri Tolminu.

Nemška kostnica

Kaj je nemška kostnica? Gre za spomenik, v katerem so pokopani posmrtni ostanki padlih nemških vojakov v soški ofenzivi. Vsi materiali za izgradnjo kostnice so bili prepeljani iz Nemčije. Zanimivost tega kulturno-zgodovinskega in arhitekturnega spomenika je zagotovo kapela, ki se nahaja v osrednjem delu in je v notranjosti razdeljena na dva dela. V prvem delu so v hrastove plošče vgravirana imena padlih vojakov, v drugem prostoru pa so imena izpisana na stene v mozaični tehniki. Fascinantno, verjemite!

Italijanska kostnica

18959152_m Kostnica je zgrajena v obliki osmerokotnika in s tremi koncentričnimi krogi, ki se ožajo proti vrhu, kjer stoji cerkev Sv. Antona. Ravno ta njena oblika je tista, katera vzbuja zanimanje pri turistih. Obiskovalce do kostnice vodi cesta, ob kateri so postavljene postaje križevega pota.

Napoleonov most pri Kobaridu

Napoleonov most se nahaja v najožjem delu soteske ter povezuje levi in desni breg Soče. Zgrajen je bil leta 1750, ime pa je dobil po Napoleonovih četah, ki so korale po njem proti Predelu. Most je bil tekom 1. svetovne vojne porušen, nato so Italijani zgradili lesen in kasneje železni most. Vsekakor vreden ogleda, ker močno izžareva zgodovino.

Muzejski vlak

Marsikomu se zdi izjemno zanimiva in privlačna, zgodovinska vožnja z vlakom iz časa naših prednikov. Bohinjska železnica je neke vrste tehnični spomenik, katera poteka skozi Baško grapo ob Soči proti Gorici in na Kras. Potniki si lahko med vožnjo ogledujejo izjemno arhitekturo - drzne mostove, viadukte ter predore. Vlak pa vas popelje tudi čez Solkanski most.

Muzeji 1. svetovne vojne na prostem

Posebna zanimivost v tem predelu naše podalpske države, so tudi muzeji 1.svetovne vojne na prostem. Muzeji se nahajajo na treh različnih območjih:
  • na razglednem grebenu Kolovrata;
  • na območju med planinama Predolina in Zaprikraj
  • na vzpetini Mengore.